неділю, 26 червня 2016 р.

Допоки пам'ять в серці не згасає…


  Кожен із нас повинен знати історію свого народу, своєї держави. Освічена людина завжди розуміє, що без минулого немає сучасного, без традиційного немає нового, без колишнього немає теперішнього. Для народу його історія – це не просто минуле, це його душа.

   Третьої неділі травня – цього року 15 травня – Україна вшановує День пам`яті жертв політичних репресій.  Гідно вшанувати пам'ять наших співвітчизників, котрі невинно постраждали від тоталітарного режиму зібралися в бібліотеці-філії с.Грем­­­­­­­­`яче учні місцевої школи.

   Сільський бібліотекар Людмила Швець ознайомила присутніх з трагедією 1937-1938 років. Повідомила й про те, що у той час жертвами репресій стали понад 2,5 мільйони. Серед них близько 40 тис. становлять українці. За розмахом знищення населення власної країни сталінський терор не знав собі рівних у світовій історії.

   З особливою нещадністю тоталітарна система нищила і нівечила духовну еліту нації:  академіка Агатангела Кримського,  поетів Миколи Вороного та його сина Марка,  неокласиків Миколи Зерова, Михайла Драй-Хмари, Павла Филиповича,  арешт органами ДПУ Максима Рильського,  10 років табірних поневірянь Остапа Вишні,  Бориса Антоненка-Давидовича, Зінаїди Тулуб, Івана Іванова,  переслідування Олександра Довженка, Володимира Сосюри, Юрія Яновського.

   А також присутні мали змогу послухати вірші, присвячені жертвам терору та ознайомитися з книжковою виставкою.    Ця трагедія ніколи не повинна повториться. Це наша історія. Ми не маємо права забувати, ми повинні пам’ятати, яку страшну трагедію довелось пережити нашому багатостраждальному українському народові на шляху до незалежності. 



Немає коментарів:

Дописати коментар